Mamma till 3 som älskar löpning och träning .

High need babies ..

Igår när jag skulle sova skicka en vän ett meddelande till mig att hon läst en text om high need babies och tyckte de stämde in på mig och Noel .Jag va tvungen att googla de direkt ,vissa punkter stämmer verkligen in. Hade aldrig hört talas om detta innan.De finns tolv kriterier för high need babies eller också kallad överlevnads barn.

De olika kriterierna är:

1. *Intensiva –  Många ”high need” bebisar har en speciell spändhet i kroppen precis som att de inte kan slappna av. När en ”high need” bebis inte får sina behov tillgodosedda låter de en veta det väldigt tydligt. Det är inte genom att gnälla lite utan att verkligen gnälla till riktigt skarpt och högt. När de gnäller går de från noll till hundra på en bråkdels sekund vilket vanliga och alldagliga barn inte gör som gnäller lite grann för att öka när de inte blir hörda. ”High need” bebisar ser till att ingen missar att de har ett behov som de behöver ha tillfredställt.

Noel :Noel är stel som en pinne om man bär honom, jag och min kompis Sofie har diskuterat de då hon prova burit på han :)Får han int eosm han vill blir han väldigt snabbt irriterad och högljud.

2. *Hyperaktiv – Innebär att de har ett behov av att få röra på sig samtidigt som de inte vill vara själva. Att bli fastspänd i en bilbarnstol är inget som ”high need” bebisar gillar. En del ”high need” bebisars muskler bara väntar på att få sätta fart coh skujta ivär i rörelse. Det gör att en del av dem inte kan ligga stilla vid amningen utan gör den till en gymnastisk övning. När dessa barn blir lite äldre och kan förflytta sig har de svårt för att vara stilla och är hela tiden på språng.

Noel:Noel åla när han va fem månader gammal, han kröp klockrent då han va sex månader och reste sig mot allting han kunde komma åt. Han va väldigt tidig.  Nu vid åtta månader så går han med sin läragåvagn och han tar sig emellan saker tex soffbord och soffan. Han hatar att åka bil, ofta skriker han sig till sömns i bilen och försöker ta sig ur bältet.

3. *Dränerande – Ett ”high need” bebis tar den enegi den behöver från sina vårdnadshavare utan att bry sig om vad som blir kvar. Det leder oftast till att vårdnadshavarna går runt i en dimma. Vissa dagar behöver bebisen mer energi än andra och därför tar olika mycket energi per dag.

Noel: De va engång då jag vakna illamående en morgon och sa till simon att jag inte pallar detta, han fick va hemma från jobbet. Jag mådde illa,huvudvärk,yrsel osv. Av 32 timmar sov jag 28 timmar. Jag va helt slut. Tydligen var det utmattning. Vissa dagar är lättare än andra, vi har lämnat bort Noel enbart så vi ska få sova .

4. Vill amma ofta – ”High need” bebisar vill äta ofta vilket inte bara är för hungerns skull utan också för tryggheten som de får av amningen. Dessa bebisar har ett större närhetsbehov än många andra bebisar och visar att de vill ha detta behovet tillfredställt. Ett sådant här barn vill gärna anna runt 20 gånger per dygn.

5. *Krävande – Dessa barn ber inte snällt om att få sina behov tillgodosedda utan de kräver det med omedelbar verkan. En ”high need” bebis tycker inte om att vänta och gillar inte substitut av något slag det vill säga att de inte gillar att få flaskan när de vill ha bröstet.

Noel: Vill inte Noel ha mat så slår han med händerna så skeden flyger, han skriker och kastar sig i stolen. han klättrar även ur stolen nu om han får chansen. Är han på golvet och jag sitter i soffan vill han genast komma upp annars blir det liv.

6. *Vaknar oftare – Många ”high need”bebisar vaknar ofta och sover oroligt både på dagen och natten. Många tror att ”high need” bebisr sover mer än vanliga bebisr men de sover faktiskt mindre. Det går inte att tvinga en ”high need” bebis att sova.

Noel: Noel har hemskt svårt att komma till ro, är som han är rädd för att sova. Han kan vara hur trött som helst och när han känner att han håller på att somna sätter han sig upp och börjar skrika. Han låter hela tiden tills han somnar, typ som att han kämpar in i de sista, han sover vääääldigt oroligt. Rör sig, kastar sig.,sätter sig upp osv. Han vaknar flera gånger per natt och skriker i panik. Inget hjälper. Man måste ställa sig upp med han och tända lampor och har man tur så slutar han. De tar ofta lång tid att få honom att somna om . Han har vaknat mellan 4-5 i månader. De längsta han sovit är 06.42 men då va vi vaken halva natten. Han sover kanske 2 timmar om dagen lite här och där, vissa dagar mindre men sällan mer.


7.* Svår att tillfredställa – ”High need” bebisr kan vara svåra att tillfredställa och det finns dagar då de gråter mer än andra. Även om man vyssjar, vagar, ammar m.m. så är bebisen inte nöjd och detta är en del av deras personlighet och inte att föräldern inte kan tillgodose deras behov. Oftast blir de mer nöjda efterhand om föräldern visar att de finns där trots att de inte är nöjda.

Noel: Om man ska göra något tex laga mat så hänger Noel i ens ben. han reser sig mot en och skriker/gråter hysteriskt tills man tar upp honom. Sätter man honom i barnstolen med några leksaker så åker dom i golvet direkt och han fortsätter skrika. tar man upp han slutar han direkt .

8.* Oförutsägbara – Den ena dagen funkar en sak men nästa dag funkar det inte alls. Så kan det se ut med en ”high need” bebis. Det vill säga att den ena dagen inte är den andra lik. Det går inte att förutse hur dagen kommer att se ut med en ”high need” baby.

Noel : De är nästan omöjligt att planera något för man vet aldrig när han behöver eller tänker sova.Man tror man fått rutin ena dagen så blir de helt annat dagen efter. Han brukar sova på morgon mellan 7-8 någongång, idag somna han i protest vid kvart i nio.

9. Superkänsliga – Dessa barn gillar inte höga och okända ljud. Många föräldrar till”high need” bebisar säger att barnet vaknar av minsta lilla ljud.

10.* Svåra att lägga ner – Att lägga ner en ”high need” bebis är inte det lättast. Trots att man tror att de sover så vaknar de lätt när de blir nerlagda. Vissa av dessa barn kan inte lutas bakåt i början för då vaknar de jättelätt. 

Noel: Sen han va lite har vi ibland fått gått runt med han så han ska somna men såfort vi lägger ifrån oss han vaknar han eller om vagnen stannar .

11. Tröstar inte sig själva – Barn som är ”high need” vill interagera med andra för att kunna lugna ner sig och för att kunna få tröst. De tröstar inte sig själva till sömns som en del andra barn.

12. *Känsliga för separation – Dessa barn gillar inte att bli separerade från sina förälrar och gilar inte främlingar. Ett barn som är ”high need” vill konstant vara i närheten av sina föräldrar och att få gå till toa är inte alltid det lättaste

Noel: Om vi är i vardagsrummet så går jag in i köket börjar Noel gnälla och ropa mammammama och kryper efter, när han kommer in i köket och jag går någon annanstans blir han super arg och skriker och jag får plocka upp han.

Nu kanske inte alla stämmer in på pricken men en del gör verkligen de. De behöver absolut inte vara något som är negativt, eller vissa saker är de enligt mig. Sen är inte alla dagar lika, vissa saker funkar kanon vissa dagar och vissa dagar är de katastrof. När man har en bra dag eller natt så tänker man att nu vänder de, så nästa dag är de helt annorlunda. Många har sagt till mig att de är en period det med sömnen. De har pågått i nio månader nu 🙂

Tex : På öppnaförskola jag går så ligger dom flesta barnen still eller pillar på en leksak, Noel som är i samma ålder han kröp runt och pilla på allt. Jag kan oftast aldrig sitta still och prata utan måste alltid vara på min vakt och hålla ett öga på han. Man kan liksom aldrig slappna av . De verkar som dom andras barn sover heeela nätterna, vaknar kanske någon enstaka gång men somnar lätt om . Man ska inte jämnför man man kan inte låta bli att se skillnaden och visst alla barn är olika, men ändå inte. Skillnaden mellan Nelly och Noel är rätt stor. Nelly kröp aldrig. Hon satt där man satt henne och börja gå efter sin 1 årsdag. Hade Noel varit mitt första barn hade jag nog tagit allt annorlunda. Jag är mycket glad att mitt första barn va ”lätt” eller hur jag ska säga det. Visst hade Nelly perioder då hon sov dåligt men dom gick över efter en vecka eller två.

Har du någon erfarenhet av detta, känner du igen?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. aina

    Varför kunde ingen knäckt ur sig detta till mig istället för- du borde lämna bort honom oftare så han inte är så mammig… -han får väl lära sig att sova i sin säng…
    Min nr 2 kille var verkligen en extrem variant av HNB! Min nr 3 är rätt mycket lättare och första barnet var suuuuperlätt jämfört med nr 2… så mycket skit jag har fått ta från förskola, människor, släkt heeeela tiden…. en stor sten lättade precis från mitt hjärta… idag är nr 2 en fyraåring som visserligen ibland går till förskolan och separation har blivit lättare men han är fortfarande mer än krävande… det och lillebror som är ett år och även han stämmer klokrent i som HNB. ..
    Hälsningar en slutkörd mamma som sover max 4 timmar per natt och aldrig i sträck ???????

  2. Johanna

    Det mesta här stämmer in på vår ettåring. Den enda skillnaden är att han (oftast) sover jättebra (tack gudarna för det!). Skönt att andra har lika ”jobbiga” barn! Jag kan bli så avundsjuk på dem som har barnvakt var och varannan helg, och de som har barn som nästan aldrig skriker osv osv. Här skriks det dagligen och föräldrarna ska ständigt vara just där barnet är. Laga mat är det inte tal om, då får man en sur unge som hänger i ens byxben. Det blir en del storkok och matlådor…

  3. Anna

    Hej!
    Kan bara konstatera hur väl detta stämmer in på min stora son på 4.7 år. T.ex. så sov han bara i bärsele det första halvåret och vi fick sova i skift hemma. Först efter 3.5-års åldern det började bli bättre. Nu kan han sova en hel natt (även om det blir tidiga morgonar) men oftast vaknar han och skriker 1-3 gånger men det känns ändå bra jämfört med hur det varit. Jätteintressant att få läsa om dessa kriterier.

  4. Ketty

    Tack för din berättelse.. Är mitt uppe i det nu. Han är 7 månader.. tycker att det förstör föräldraledigheten att ha det så här..man skulle behöva ha ett år till på sig och vila och mysa ☺

    1. aina

      Precis!!!!! Har en fyraåring som fortfarande vaknar om nätterna plus en snart ettåring, båda stämmer in som HNB. Tur att min äldsta iaf är tonåring och alltid varit lätt att handskas med…. skulle behöva år av sömn när detta har slut! ?

  5. Chnle

    hittade dig när jag googlat runt i all oändlighet för att hitta ngn form av liknanade situationer med bebisar…
    Min lilla skatt är 2 månader och alla punkter stämmer på henne. MAn är så evigt trött på att höra att folk omkring ön tror att hon har kolik – vilket inte är fallet!
    Blev så glad av ditt inlägg,

    1. ericaj87

      Åh detta inlägg verkar faktiskt hjälpa många frustrerade mammor . Håll ut det kommer vända . Men det är så hemskt när man är mitt i det . Första två åren med Noel sov han aldrig typ. Vi drog dedära vagnen dag som natt . Jag minns frustrationen när man trodde han sov och man skulle krypa ner själv och
      Så börja han skrika … Men tro mig det vänder . Jag trodde jag skulle gå in i väggen men på något konstigt sätt orkar man, vad ska man göra liksom. Tänk positiv det underlättar … Jag gick upp på natten, koka kaffe och lät han vara vaken. Tog mer energi att försöka söva honom . Det är tufft men du fixar det . Styrkekram

  6. Nathalie

    Kom in här när jag i desperation googlade om hyperaktiva bebisar! Har en pojke på 7 månader och det är precis som att läsa om honom.. Varenda punkt stämmer in!! Hur är din son idag? Börjar bli orolig att något är fel på min älskade lilla pojke

  7. Amalia

    Min son född juli 2014 passar även han in på samtliga kriterier. Att hitta en ”förklaring” känns som en lättnad samtidigt som jag precis som Sanna skriver känner en hopplöshet över att detta kanske faktiskt inte bara är en fas utan att vi har månader och år framför oss med ett krävande barn som inte tänker sova om nätterna eller nöja sig med annat än 100 % uppmärksamhet.

    Har startat en facebook grupp som heter High need baby – Sverige där man kan diskutera och stötta varandra i sitt föräldraskap.

  8. Sanna

    Har en son född jan 14 och passar in på samtliga av alla kriterier som du listat här. Han är mitt första barn och gudarna ska veta att tankarna på ett till just nu är långt borta!

    Jag har precis kommit till ro med att hans 20-30 uppvaknande per natt inte kommer bli bättre inom en snar framtid och att allt jag kan göra är att försöka tillfredsställa honomså gott det går trots att det tar all energi man har och mer där till! Tackar gudarna för att vi åtminstone är två som delar på det <3

    Fantastiskt ändå hur kärleken är så villkorslös! <3

stats